Spiertesten

Spiertesten komt oorspronkelijk uit de toegepaste kinesiologie. Een spiertest is niet het testen van spieren in normale zin. Het gaat over het reflex van een spier. Dit geeft ons informatie over onbewuste processen en over de energiebalans van ons lichaam.

Spieren hebben via zenuwen verbinding met de hersenen. Er worden signalen via de hersenen afgegeven die ervoor zorgen dat een spier reageert. Spieren hebben ook een relatie met onze wervels en meridianen (energiebanen uit de Chinese acupunctuur). Door het testen van veel verschillende spieren, krijg je inzicht in het energieniveau van het lichaam, in de verstoringen van de meridiaan energie en de energie van de bij de meridiaan behorende organen.

Spiertesten gaat niet om het testen van spierkracht. Je test de reactie van een spier op een bepaalde prikkel

Uitleg spiertesten

Het spiertesten gaat uit van een reactie van een spier op een ‘prikkel’. Het werkt als reflex. Krijg je een duw van iemand, dan houd jij jezelf in een reflex overeind. Geef ik als kinesioloog een lichte druk tegen een arm die je in een bepaalde positie houdt, dan zal het reflex ervoor zorgen dat je deze gewoon op de plaats kunt houden waar hij was, tenzij……          Wanneer het lichaam een vorm van negatieve stress ervaart, zorgt dit voor een onbalans. Heel eenvoudig gezegd kost de stress ons energie, waardoor de spier niet met het reflex reageert om de arm tegen te houden. Negatieve stress kan van verschillende aard zijn, zoals bijvoorbeeld emotioneel, mentaal of voeding die problemen veroorzaakt.

Ter verduidelijking:

Wanneer iets goed voor je voelt, voel je je sterk en is alles oké. Je spieren reageren hierop door ‘sterk te blijven’, je staat, zoals we zeggen, ‘in je kracht’. Stel nu dat iemand je slecht nieuws vertelt. Dan kun je bijvoorbeeld het gevoel hebben dat je door je benen zakt, of misschien wil je gaan zitten. Je spieren verslappen op zo’n moment.

Het spiertesten alleen op een arm?

Het spiertesten kun je zowel met een arm, een been, met spieren in de rug,  nek of buik.  Welke spier of spieren ik gebruik, is afhankelijk van de vraag waarmee iemand komt. Maar meestal werk ik met een spier bij de arm.